Anglicanen zijn christenen. Anglicaanse kerken behoren tot de ene, heilige, katholieke (universele) en apostolische Kerk.

Eerder dan dat zij de autoriteit stoelen op een bepaalde kerktraditie of een Bijbelse tekst alleen, volgens anglicanen een evenwichtig principe voor het zoeken naar autoriteit doorheen Schrift-Traditie-Rede.

Alle anglicaanse provincies en kerken aanvaarden de Bijbel als alle zaken omvattend noodzakelijk voor het heil; de Apostolische en de Niceense Geloofsbelijdenis; de sacramenten door de Heer ingesteld, Doop en Eucharistie; en het historische episcopaat, plaatselijk aangepast.

Anglicanen zien zichzelf als de via media, een brug-kerk, de middenweg, en daarom dat zij zeer oecumenische geëngageerd zijn.

Voor meer toelichting De Anglicaanse Kerk: een inleiding voor Nederlandstaligen (Averbode, 2016).


De Anglicaanse Communio is de wereldwijde communio of gemeenschap van 40 anglicaanse provincies en kerken in communie met het Aartsbisdom van Canterbury. De aartsbisschop van Canterbury, die optreedt als primus inter pares, de eerste onder gelijken, resideert in het Paleis van Lambeth in Londen.

Het Bureau van de Anglicaanse Communio (ACO) in Londen leidt de dagdagelijkse zaken van de wereldgemeenschap en ondersteunt de Vergaderingen van de Primaten, de Anglicaanse Consultatieve Raad (ACC) en de Lambethconferenties. Deze drie, samen met het Aartsbisdom van Canterbury, vormen de Instrumenten van Eenheid.


Anglicaanse kerken

De Kerk van Engeland of CofE is de moederkerk van alle anglicaanse provincies en kerken. Het is de gevestigde kerk van Engeland (enkel in Engeland!) en de vorst(in) is de Opperste Bestuurder. Er zijn twee aartsbisschoppen, een in Canterbury en een in York.

In Europa zijn twee van de belangrijke oecumenische partners van de CofE in volle communie de Oudkatholieke Kerken van de Unie van Utrecht en de Lutherse Kerken van de Porvoo Gemeenschap.

In België zijn alle parochies behalve Waterloo CofE-parochies.


In België zijn alle parochies behalve Waterloo parochies van het Bisdom in Europa. Waterloo behoort tot de Convocatie van Episcopaalse Kerken in Europa.

Het Bisdom in Europa is het grootse bisdom in de Kerk van Engeland, maar met het minst aantal anglicanen.

Het Bisdom en het Centraal Comité werken in tandem om de beste ondersteuning en dienstverlening te verzorgen aan onze parochies, onze bedienaren van de eredienst, onze gelovigen en het brede publiek.

Anglicaanse bisdomen