Wilkommen - Bienvenue - Welkom

…bij het Centraal Comité van de Anglicaanse Eredienst in België. Tot uw dienst.

Het anglicaanse christendom is de derde grootste christelijke gemeenschap ter wereld na onze grote zusters de katholieken en de orthodoxen. Nochtans tellen we in België slechts 20.000 gelovigen, wat de officiële erkenning van onze Kerk door de Belgische Staat in 1870 niet verhinderde.

In België vinden we negen parochies van de Kerk van Engeland terug en slechts ééntje van de Episcopaalse Kerk in de VS. Sinds 1875 bestaat er een Centraal Comité van de Anglicaanse Eredienst, dat de bedienaren van de eredienst administratief aanstelt en dat de administratie van de parochies en hun relaties met de overheden beheert, alsook onze oecumenische en interlevensbeschouwelijke dialogen.

Het woord '“anglicaans” kan voor best wat verwarring zorgen. Laat ons duidelijk zijn: wij zien onszelf niet als “de kerk gecreëerd door koning Hendrik VIII in de 16e eeuw”. Wij beschouwen onszelf eerder als een versmelting van de katholieke en protestantse stromingen binnen het christendom. Onofficieel noemt men ons de “westerse kerk van de anglicaanse ritus” of ook “het protestantisme van de katholieke ritus”. Los van de doctrinaire details, vindt u ons in dit land ten dienste van het Belgische volk.

Ik nodig u uit om deze website te doorlopen en u te informeren over onze geschiedenis, ons geloof, onze structuren, onze kapelaans en onze aalmoezeniers, kortweg, over ons volle engagement voor het geluk en de vrede van de Belgen.

Veel leesplezier en moge de Heer met u zijn.

Kanunnik dr. Jack McDonald
Kapelaan-voorzitter van het Centraal Comité van de Anglicaanse Eredienst in België

Het Centraal Comité gebruikt twee hoofdsymbolen.

Ons wapenschild werd ontworpen door Cédric Pauwels en werd geregistreerd in 2023. Het gebruikt de kleuren van de Belgische vlag en toont de Brabantse leeuw met daarboven de kompasroos van de wereldwijd Anglicaanse gemeenschap, het geheel is bekroond door het kruis van Sint Joris.

Ons logo is ontworpen door Dr. Pleuntje Jellema en werd geregistreerd in 2023. Het gebruikt de kleuren van de Belgische vlag en toont het kruis van Kantelberg omringd door de wettelijke titels van het Centraal Comité in de wet van 1875.